• Jelen/Lét Fesztivál - magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléje

    Jelen/Lét Fesztivál - magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléje

    A Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetséggel közös szervezésben 2020. március 23-29. között kerül megrendezésre az idei Jelen/Lét Fesztivál, a magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléje.
  • Básti Juli és Borbély Alexandra a CENTRÁL SZÍNHÁZBAN

    Básti Juli és Borbély Alexandra a CENTRÁL SZÍNHÁZBAN

    Március 8-án, Nőnapon lesz a Centrál Színházban Tracy Letts, az Augusztus Oklahomában Pulitzer-díjas szerzője egy új darabjának ősbemutatója. A nevem Mary Page Marlowe Puskás Tamás rendezésében egy asszony életét villantja fel 11 képben. Titok nyomában járunk. Vajon összeáll a kép, megértjük, mi történt vele és miért? A fiatalkori jeleneteket Borbély Alexandra, az idősebbeket Básti Juli játssza. A további szerepekben többek között olyan nagyszerű művészeket láthat a közönség, mint Sztarenki Dóra, Stohl András és Scherer Péter. 
  • Kiállítás ajánló

    Kiállítás ajánló

    A Hagyományok Házában április 15-ig betekinthetünk a Magyar Állami Népi Együttes mindennapjainak és fellépéseinek kulisszái mögé jelmeztervezőik, Szűcs Edit és Furik Rita munkáin keresztül. Ugyanezen a helyszínen a Maácz László galériában Bálint Zsigmond fotókiállítása látható. 
    Húsvétra hangolódva, érdemes a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba ellátogatni a Tojásdíszítők Egyesületének bemutatójára, ahol több mint 40 tojásíró 1000-nél is több hímes tojását csodálhatják meg az érdeklődők. Ugyanitt március 7-ig tekinthető meg Nagy Sándor fafaragó Népi Iparművész kiállítása, aki a gyermekjátékoktól a kopjafáig az élet minden szakaszához alkot tárgyakat. A Salföldi Műhely szövő-műhely kiállítása április 9-ig látogatható.
  • Mesemusical minden korosztálynak

    Mesemusical minden korosztálynak

    A Békéscsabai Jókai Színház is színpadra állítja a Grimm – Kocsák Tibor – Bozsó József által jegyzett Rigócsőr királyfi című mesemusicalt. Grimm világszerte ismert történetét Bozsó József átiratában és rendezésében Kocsák Tibor zenéjével láthatja a közönség 2020 február 26-tól. 
  • Zene, Népmese, Filmklub és Tematikus nap a Hagyományok Házában

    Zene, Népmese, Filmklub és Tematikus nap a Hagyományok Házában

    A Hagyományok Háza márciusi programjában többek között szerepel Folklór Filmklub, a "tematikus napok" rendezvénysorozat következő alkalma, mely során Somogy népi kultúráját mutatják be, illetve Fábián Éva népi ének tanár, énekes és mesemondó előadóművész tanítványaival közös koncertje is. A mesekedvelők számára érkeznek a kackiás Garabonciások és nem maradhat el a mesemondó baráti kör felnőtteknek est sem, a Meseszó Egyesület együttműködésével.  
  • Képzések, Workshopok, Nyitott Műhely a Hagyományok Házában márciusban

    Képzések, Workshopok, Nyitott Műhely a Hagyományok Házában márciusban

    Március folyamán több képzéssel, workshoppal és nyitott műhellyel is várják az érdeklődőket a Hagyományok Házában, főként kézműves és zenei témákban. Már kifejezetten Húsvétra tudunk hangolódni a tojáskosár fonó programmal, mely keretében március 6-án egész nap magunk készíthetünk ünnepi vesszőkosarat és viasszal írókázott tojásokat.
  • Hagyományok Háza márciusi programok - TÁNC

    Hagyományok Háza márciusi programok - TÁNC

    A Hagyományok Házában március folyamán ismét számos tánc témájú programot rendeznek, táncház és több izgalmas előadás keretében.  Az események között kicsik és nagyok, gyermekek és felnőttek egyaránt megtalálják jól ismert vagy leendő kedvenceiket.
  • Az Alapítvány a Magyar Színházakért pályázatot hirdet bővített határidővel

    Az Alapítvány a Magyar Színházakért kiemelten fontosnak tartja, hogy a hazai színházi kultúra képviselői/szereplői még jobban ismerjék a nemzetközi tendenciákat, külföldi színházi műhelyek munkáit, szempontrendszereit, annak érdekében, hogy a honi színházi munkák során megfontolásra kerülhessenek a külföldön szerzett tapasztalatok.
  • IV. Teátrum Neked! Fesztivál

    Idén már negyedik esztendeje várja ingyenes magyar nyelvű programokkal a vajdasági magyar közönséget a Teátrum Neked! Fesztiválon a Magyar Teátrumi Társaság és a Zentai Magyar Kamaraszínház.  Február 12. és 16. között a gyermekelőadásoktól  a színészportrén át az operáig a legkülönfélébb műfajokkal várják valamennyi korosztályt Zentán. Az előző évek tapasztalata azt mutatja: a magyar közösség tagjai örömmel várják az anyanyelvi produkciókat, érezhető szeretettel fogadják az anyaországbeli művészeket.
  • A megoldóember - Interjú Szórádi Bélával a Soproni Petőfi Színház Magyar Teátrum Díjjal kitüntetett főkellékesével

    A megoldóember - Interjú Szórádi Bélával a Soproni Petőfi Színház Magyar Teátrum Díjjal kitüntetett főkellékesével

    Mi egy kellékes feladata? Mi történik, ha egy kés sehogy sem akar úgy lezuhanni, ahogyan azt a rendező megálmodta? Ilyenkor jön a kellékes, aki kitalálja, megoldja. Szórádi Béla csaknem tíz éve dolgozik a Soproni Petőfi Színházban, decemberben Magyar Teátrum Díjjal tüntették ki. A főkellékest mindennapi kihívásokról és kulisszatitkokról kérdeztük.
  • Musical ősbemutató Budapesten

    Musical ősbemutató Budapesten

    Először Magyarországon! 2020 január 18-án mutatja be a Turay Ida Színház a Girls - Swing "Tánc az életünk"című musicalt.
  • „Nem elég a jó, én a tökéleteset keresem” - Felkai Eszter

    „Nem elég a jó, én a tökéleteset keresem” - Felkai Eszter

    Felkai Eszter évek óta nem játszik. Azt mondja: most „él”, bepótolja, ami a színházról szóló békéscsabai évtizedekben kimaradt. Hétköznapi örömökről, maximalizmusról és újabb kihívásokról is beszélgettünk.
  • Érkezik a Betörő az albérlőm az Újszegedi Szabadtéri Színpadra

    Érkezik a Betörő az albérlőm az Újszegedi Szabadtéri Színpadra

    Öt lökött rabló, egy naiv idős hölgy és egy abszolút tökéletlen bűntény. A Betörő az albérlőm című fergeteges krimivígjáték 2020. július 24-én és 25-én érkezik az újszegedi színpadra, Keszég László rendezésében.
  • Muzsikaszó, te éltető, te!

    Muzsikaszó, te éltető, te!

     A Magyar Kultúra Napja előtt újabb premierrel tiszteleg a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház: a 2019/2020-as évadnak negyedik premiere január 22-én 19 órakor lesz először látható a nagyszínpadon. Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című műve egy igazi magyar klasszikus, amely most Mikó István rendezésében kerül repertoárra. A könnyed, vidám, zenés vígjáték Mikó István harmadik produkciója - és első rendezése – lesz a Zenthe színházban. 
  • A díszlettervező álmodik, a szcenikus megvalósítja

    A díszlettervező álmodik, a szcenikus megvalósítja

    Szalai József, a kaposvári Csiky Gergely Színház szcenikai igazgatója vette át a Magyar Teátrum Díjat. Vele beszélgettünk.
    1976-ban betért a színházba megkérdezni, nem akad-e valami munka. Akadt, így Szalai József díszítősegédből az évek során színpadmester majd szcenikai igazgató lett a kaposvári Csiky Gergely Színházban. A héten a háttérszakmák kiváló képviselőinek alapított Magyar Teátrum Díjat vette át, ennek apropóján beszélgettünk.
  • Soproni Petőfi Színház következő bemutatója

    Soproni Petőfi Színház következő bemutatója

    A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. szeretettel meghívja Önt a SOPRONI PETŐFI SZÍNHÁZBA 2019. december 21-én, 19 órakor kezdődő Szarka Gyula-Szálinger Balázs: ZENTA 1697 című rockoperára és az azt követő fogadásra!
  • Fergeteges Moliére-komédia az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

    Fergeteges Moliére-komédia az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

    Nagysikerű Moliére-darabbal készül a jövő évadra a Szegedi Szabadtéri Játékok. A közönség a francia szerző népszerű vígjátékát, az Úrhatnám polgárt láthatja a megújult újszegedi színpadon, Herczeg T. Tamás rendezésében.