Tóth Barnabás Akik maradtak (12) című filmje a Telluride Filmfesztiválon

A Telluride Filmfesztivál egy laza, családias hangulatú rendezvény, ahol nincs vörös szőnyeg, pezsgő és  flanc, mégis az egyik legjelentősebb filmes mustra az Amerikai Egyesült Államokban. Szandálos, kirándulós, piknikezős buli, kicsit, mint egy szafari, ahol  Meryl Streep, Clint Eastwood, Angelina Jolie és Wim Wenders törzsvendégek, Paul Thomas Anderson, Wes Anderson, a Coen testvérek és Salman Rushdie pedig amolyan „klubtagok”.  Az esemény fő védnöke idén az ünnepelt író és útikönyvszerző Pico Iyer.

Az elit fesztiválra idén többek között Pedro Almadovar, Terrence Malick, James Mangold, Edward Norton és Agnès Varda legújabb alkotása mellett kapott meghívást Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje. Magyar nagyjátékfilmek közül legutóbb Saul fia című alkotása részesült abban a megtiszteltetésben, hogy szerepelhet e neves amerikai filmes mustrán.

Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél), dacos kamaszlány, aki makacsul "várja haza" szüleit a haláltáborból a II. Világháború utáni Budapesten. Kettejük egymásra találása, majd páratlanul komplex és gazdag kapcsolata   áll e viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában. Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. Mindketten a túléléssel küszködnek, de talán több eséllyel, mint más kortársuk, mert korábbi életükből van elegendő szeretetforrásuk, ami nem csak 1944 traumáját segít begyógyítani, hanem tartást ad az 50-es éveket is átvészelni.

A film főszereplői a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és a ragyogó tehetségű fiatal színésznő, Szőke Abigél, de olyan nagyszerű színészeket is láthatunk majd a vásznon, mint Nagy Mari, Lukáts Andor, Zsurzs Kati, Simkó Katalain, Horkay Barnabás, Varga Veronika, Jordán Adél, Stefanovits Angéla, Igó Éva, Spitzer Gyöngyi és Paizs Miklós. Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült. A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó: Mógor Ágnes. A film az INFORG-M&M FILM gyártásában készült, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

Akik maradtak hazai premierje szeptember 19-én a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol egyedüli magyarként szerepel majd a nagyjátékfilmek versenyében. A 2019-es Oscar-díj legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájának 10 kisfilmet tartalmazó rövidlistájára bejutott Susotázs rendezőjének és a Testről és lélekről producereinek legújabb filmje – mely az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült - szeptember 26-ától látható a magyar mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

https://www.facebook.com/akikmaradtak/


Film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=GfVgAMDXmo0&feature=youtu.be