Műsorok

2021. február 26.péntek Auguszta

Szöktetés a szerájból

Az eredetileg az 1600-as években játszódó történetet a darab rendezője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás a XXI. századba ülteti át, ezzel adva egy modern, a mai kor emberének is valódi tartalmat adó értelmezést. Belmonte, a gazdag spanyol fiatal baráti társaságával utazik Törökországba, ahol az esküvőjére készül, ám a csapat három tagját, köztük a menyasszonyát, Konstanzát is elrabolják. Ez a darab fő konfliktusforrása, amelynek remélt megoldása – a szöktetés tervezése és kivitelezése – adja a mű cselekményét. De a mű igazi gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem ereje. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges, őket szétválasztó hatalommal, Szelim basa titkos háremének világával. Drámai történet, mely ugyan sok helyen vígjátéki elemeket is tartalmaz, köszönhetően a két cselekvő barát, Blonde és Pedrillo játékosan ügyetlen harcának Ozminnal, a basa mindenre elszánt háremőrével, de a valódi történés az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim basának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában.
A szerelmét kutató Belmonte már az opera kezdetén megtalálja azt a helyet, ahol kedvesét fogva tartják. De vajon újra megleli-e a leány szívét is?
A sors Konstanzának is feladja a leckét: megtörhetné a fogság, az életben maradásért a basa mellett elfeledhetné régi kedvesét. Vajon akár a halálig is hű tud maradni szerelméhez?
Szelim teljhatalmú fogvatartó, mégis azt várja, hogy Konstanza szabad és önálló elhatározásából szeresse őt. Vajon képes-e megbirkózni ennyi hűség és állhatatosság láttán a lány ellenszegülő akaratával, és mindeközben múltjával és a kudarc lehetőségével?
Rendező
Juronics TamásJuronics Tamás
Szereposztás
 Kolonits KláraKolonits Klára
 Nánási HelgaNánási Helga
 Laki PéterLaki Péter
 Cseh AntalCseh Antal
Kérem, látogasson vissza később!