A GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ MEGHIRDETTE KLASSZIKUS ÉVADÁT

A Győri Nemzeti Színház emblematikus épülete 2018 októberében ünnepli 40 éves évfordulóját. A jubileum előtt tisztelegve a színház meghirdette Klasszikus évadát. A 2018/19-es műsortervet Forgács Péter színházigazgató és Kiss János, a Győri Balett vezetője mutatta be a sajtó képviselőinek, valamint a meghívott vendégeknek április 19-én.

A sajtótájékoztatón köszöntötték Győr Megyei Jogú Város képviseletében Radnóti Ákos alpolgármestert és Rózsavölgyi Lászlót, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökét, Szombati-Serfőző Esztert, a Kulturális és Sport Főosztály főosztályvezetőjét és Hermann-né Gesztrich Nikolettát, a Kulturális Osztály osztályvezetőjét. Forgács Péter ismét köszönetet mondott Gasztonyi Lászlónak, a Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezetőjének a Sulibérlet támogatásáért, amely a jövőben is folytatódik. Erről biztosított bennünket Stefanits Adél, a Vill-Korr Hungária Kft. igazgatósági irodavezetője.


Az új évaddal kapcsolatban Forgács Péter igazgató elmondta, a Győri Nemzeti Színház épülete 2018 októberében lesz 40 éves. Emlékeztetett arra, hogy a kulturális intézmény 1978. október 31-én Illyés Gyula Fáklyaláng című darabjával nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A jubileumi évadban ismert klasszikusokat tűzünk műsorra, és két ősbemutatóra készülünk. 


40 éves színházi kiadványuk egy hiánypótló kötet, amely a kezdetektől, az 1978 óta eltelt évadok előtt, egy-egy rövid emlékkel tiszteleg. Ebben a Győri Nemzeti Színház művészei (címszereplők, rendezők, igazgatók, tervezők, írók) osztják meg gondolataikat az olvasóval. Minden évben egy 16 oldalból álló évados műsorfüzetet adtak ki, ami most 40 oldallal bővült. Ezzel is hangsúlyozzuk a jubileum fontosságát. Az októberi évfordulóra a színház egész napos rendezvénysorozattal készül: rendhagyó módon akkor tartják nagysikerű nyílt napjukat, amit gálaműsorral zárnak majd.


Radnóti Ákos alpolgármester köszöntőjében az Örökzöld évad több előadását dícsérte, kiemelte A vád tanúja, az Abigél és A padlás sikerét. Méltatta a Győri Balett drámai produkcióját. A közelgő jövőről is szólt. Mint ismeretes, a Modern Városok Program keretében Győri Nemzeti Színház és környezete megújul. A meghirdetett húszmilliárdos fejlesztésből nyolc milliárd forint jut a győri teátrum teljes rekonstrukciójára. A tervezett beruházás 2019 őszétől indul, így a Győri Nemzeti Szinház társulata és a Győri Balett az Olimpiai Sportpark nagycsarnokában játszik . A tervek szerint a beruházás 2021 őszére készül el, ekkor vehetik majd a társulatok és a közönség birtokba a 21. századi modern épületet. Végül az Európa Kulturális Fővárosa pályázat győri sikeréről szólt, hiszen városunk bejutott a legjobb három közé. Az eredményhez nagyban hozzájárult a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett társulata.

Az  eseményen részt vett Silló István, a Győri Nemzeti Színház zeneigazgatója és karmestere, aki a Co-Opera társulás fontosságáról szólt. Járai Máté, Jászai Mari-díjas színművésztől megtudtuk, hogy egyidős a színház épületével, ő is októberben ünnepli 40. születésnapját. Kszel Attila író, rendező a Vill-Korr Sulibérlet küldetését méltatta. Elfogadta a meghívást Nagy Gréta, színész-énekesnő, aki az Aréna című musical főszereplőjeként mutatkozik be a győrieknek. Kurucz Dániel színművészt szeptembertől láthatjuk majd a Különös házasságban.


A 2018-19-ES ÉVAD MŰSORA

Nagyszínház

Mikszáth Kámán – Závada Pál: Különös házasság (színmű)
2018. szeptember
Rendező: Valló Péter

Anton Pavlovics Csehov: Sirály (színmű)
2018. október
Rendező: Bagó Bertalan

Győri Balett: Black to Say Silence | Sötét, csönd
2018. november
Koreográfus: Ángel Rodriguez
Zene: Fernando Lázaro


Fenyő Miklós – Egressy Zoltán: Aréna (musical)
Ősbemutató: 2018. december
Rendező: Forgács Péter
Koreográfus: Kováts Gergely Csanád

A Győri Nemzeti Színház és a Co-Opera bemutatja:
Wolfgang Amadeus Mozart: Figaro házassága (vígopera)
2019. február
Rendező: Szabó Máté

John Steinbeck: Egerek és emberek (színmű)
2019. március
Rendező: Szűcs Gábor

Huszka Jenő – Bakonyi Károly – Martos Ferenc: Bob herceg (operett)
2019. április
Rendező: Radó Denise
Koreográfus: Fekete Miklós

Kisfaludy terem

Carlo Goldoni: Két úr szolgája (komédia)
2018. szeptember
Rendező: Funtek Frigyes

Heltai Jenő: A tündérlaki lányok (színmű)
2019. február
Rendező: Forgács Péter

Vill-Korr Sulibérlet

Gasztonyi László már 5. alkalommal támogatja a gyerekek színházba járását.

Kszel Attila: Mágusok és varázslók (színmű)
2018. október
Rendező: Kszel Attila

Kszel Attila – Szücs Péter Pál: Ludas Matyi Jr. (színmű)
2018. december
Rendező: Kszel Attila

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (mese)
2019. március
Rendező: Simon Kornél